Smtpl

Klíčení fazolí mungo zvládnou i děti

Fazolky mungo patří k nejčastěji nakličovaným rostlinným semenům. V této souvislosti bychom měli také podotknout, že jestliže se odhodláte nechat vzejít fazole, právě mungo nebo adzuki, tedy malé odrůdy, jsou ke klíčení vhodné, zatímco ty velké jsou v syrovém stavu toxické.fazole mungo.jpg
Fazolky mungo se také svou strukturou spíše přibližují hrachu, jsou dobře stravitelné a mohou být pravidelným zdrojem cenných biologicky aktivních látek.
Vařené nebo syrové– uvařit nebo je podávat syrové? To je základní dilema všech strávníků. Každý způsob má své pro a proti. Pokud je budete chroupat syrové, absorbujete všechny živiny v nezměněném stavu, tedy s maximálním energetickým potenciálem, a to včetně cenných enzymů, které aktivizují v těle imunitní systém a podílí se na dalších biochemických procesech. Pokud je však povaříte, budou lépe stravitelné, i když se poměr živin v určitém poměru zredukuje.
Bakterie– všechny potraviny by se měly před konzumací důkladně umývat, to je zásada, kterou vštěpujeme i malým dětem. Není to jen tak z plezíru hloupé tvrzení, tím důvodem je množství bakterií, které se dobře množí na jakémkoli biologickém materiálu. Bakterií existují stovky kmenů a ne všechny jsou zdraví prospěšné, pokud převládnou ty patogenní, může dojít až k otravě potravinami. Zvláště nebezpečné to je pro malé děti a těhotné ženy.klíčící rostlinky.jpg

Jak je naklíčit

Proces klíčení fazolí mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/ zvládne i začátečník, odrůda mungo je opravdu vděčný „klíčící materiál“. Všechna semena, která obsahují životní esenci, důkladně propláchneme ve vlažné vodě, a namočíme je na 12 hodin (nejlépe přes noc). Vody raději více, neboť zvětší svůj objem a nabobtnají.
Ke klíčení můžeme použít upravenou PET láhev, keramickou misku, talíř, zkrátka cokoli, kde se udrží vlhkost, a kde mají semena zajištěn přístup vzduchu. Podmínkou je, aby nezůstala ponořena ve vodě, ale byla pouze navlhčená, aby se zde nemnožily plísně. Dobrou volbou jsou nakličovací sklenice nebo misky, které celý postup usnadní, zvláště proces proplachování a odkapávání.
Klíčení trvá přibližně dva až čtyři dny, semena jsou konzumovatelná poté, co se vytvoří klíček dlouhý zhruba necelý 1 cm.